Media

Youtube kanaal van Equoia

09/03/2023: Artikel in De Morgen – Blik op België: ‘Hoe paarden mensen leren om minder te spreken en meer gedaan te krijgen’

Met dank aan journalist Geert de Weyer voor de rake verwoording, en aan professor Nathalie Vallet voor de mooie testimonial. De link naar het artikel vind je hier.

04/09/2022: Workhop tijdens de internationale IAHAIO Conference: ‘How to get horses’ consent in coaching’

De link naar de introductie van mijn workshop vind je hier.

IAHAIO is de research-based International Association for Human-Animal Interaction Organizations.

In mijn workshop leg ik mijn visie op coachen met paarden uit: ik vind het belangrijk dat je zowel een getraind coach bent, als getraind in het omgaan met paarden vanuit een gedegen kennis van wat paarden van nature uit nodig hebben. Dat is voor mij de enige manier om het welzijn van zowel coachee als paard optimaal te kunnen garanderen.

Ik zie de paarden in coachings niet als spiegels, wel als katalysators: door te zijn wie ze zijn, en door te doen wat ze doen, nodigen ze mensen uit te onderzoeken wat ze zelf kunnen doen om hun uitdagingen op vlak van leiderschapen communicatie aan te gaan.

06/08/2021: Workshop tijdens de SF24 Conference, een wereldwijd Solution Focus event: ‘How to become (even) better at making choices – Get inspired by Solution Focused Natural Horse Behaviour’

De link naar de opname van de sessie vind je hier.

Deze interactieve workshop omvat een video, achtergrondinformatie, reflectie en oefening. Wat kan je van paarden leren wat betreft het maken van keuzes?

• kies & handel: maakt daadwerkelijk keuzes en handel ernaar, in plaats van rondjes te blijven rijden op de rotonde van besluiteloosheid…
• accepteer de gevolgen: besef dat kiezen ook betekent dat je kiest voor de gevolgen van je keuze…
• Er is geen juist of fout: alles is informatie, een eindeloos pallet van mogelijkheden. Jouw keuzes maken iets jouw unieke creatie van jouw realiteit…

Je kiest niet altijd wat er op je pad komt, je hebt wel een keuze in hoe je daar mee omgaat… Voor paarden is kiezen een oplossingsgerichte creatieve actie; stel je eens voor welk verschil deze manier van kijken naar ‘kiezen’ voor jou zou kunnen maken!

06/08/2021: Workshop tijdens de SF24 Conference, een wereldwijd Solution Focus event: ‘How to become meaningful as a leader – Get inspired by Solution Focused Natural Horse Behaviour’

De link naar de opname van de sessie vind je hier.

Deze interactieve workshop introduceert het Model van Verbindende Duidelijkheid en omvat een video, achtergrondinformatie, reflectie en oefening. Leer van paarden hoe je op een veerkrachtige manier kan omgaan met (ook uitdagende) situaties, in plaats van automatisch in de vecht- of vluchtmodus te gaan. Ontdak hoe je:

• duidelijke boodschappen kan geven en krijgen …
• ‘irritant’ ombuigt naar ‘interessant’ …
• met vertrouwen richting geeft aan conflictsituaties …

Het soort leiderschap dat voortkomt uit ‘van betekenis zijn’ gaat over hoe je ander kan uitnodigen (i.p.v. overtuigen). Beeld je eens in welk verschil dit zou kunnen maken voor jou, voor je teamleden, voor je organisatie…

10/10/2020: Interview met Frederik Philippart van Korzybski Instituut

Voor zijn eindwerk gaat Frederik in gesprek met hoe mensen Oplossingsgericht werken op verschillende manieren in de wereld brengen. “Focus on Solutions” heet zijn project. Beluister de podcast hier.

22/09/2020: Interview met Ayse Adil en Joe Lettieri van Family Based Solutions

Ayse en Joe zijn gedreven mensen die met hun team op een oplossingsgerichte manier families en individuen binnen families ondersteunen die met penibele situaties te maken krijgen. We hadden een gesprek over hoe inzichten in natuurlijk paardengedrag mensen kunnen ondersteunen in hun veerkracht. Bekijk het interview hier.

29/05/2020: Interview met Jan Marklund van GongGang 

Als coach en procesbegeleider helpt Jan Marklund mensen om zich te ontwikkelen tot zelfverzekerde, inzichtelijke en oplossingsgerichte leiders. In dit interview hebben we het o.a. over de volgende topics:  Wat is een heldere boodschap? Hoe word je als leider van betekenis? Wat is het verschil tussen een baas en een leider? Bekijk het interview hier.

18/05/2020: Book presentation with Marek Koren & Andrea Schovancova

25/09/2019: artikel en podcast met Wivina Briers & Oxana Moustakas van X2 

Wivina Briers & Oxana Moustakas staan voor gendergelijkwaardig ondernemen en zijn de drijvende krachten achter X². Uitgangspunt is “Ondernemers zijn ondernemers, geen mannen of vrouwen”. Ik vind dat op een bepaalde manier ook terug bij de paarden: leiderschap wordt niet ‘verdeeld’ tussen merries of hengsten. Leiderschap is vooral gebaseerd op kwaliteiten waar de kudde voordeel van heeft. In september 2019 ging ik met Wivina & Oxana in gesprek naar aanleiding van het verschijnen van mijn boek “Verbindende Duidelijkheid. Als paarden je uitnodigen tot authentiek, oplossingsgericht leiderschap”. Hier vind je de link.

Augustus 2019: Book Review door Anton Stellamans (Ifaro) voor SFiO

Anton Stellamans en Liselotte Baeijaert zijn de bezielers van Ilfaro, de bron van mijn passie voor Oplossingsgericht werken. Voor InterAction – The Online Journal of Solution Focus in Organisations schreef Anton een review van de Engelse versie van mijn boek: “Connective Clarity. When Horses Invite You to Take up Authentic, Solution Focused Leadership”. Je vind de review hier.

Januari 2019: interview met John Brooker voor SFiO

John Brooker’s aankondiging van dit interview in InterAction – The Online Journal of Solution Focus in Organisations:  “This interview with Wendy van den Bulck in Belgium provides a stunning example of the application of equine assisted practice in the organisational psychology space …” Met een review door Brent Gardiner (Massey University, Palmerston North, New Zealand). Brent is een oplossingsgerichte trainer, supervisor en consultant sinds eind jaren 1990. Klik hier voor het interview.