Wie?

Wendy Van den Bulck (°1974)

Ik help mensen om te durven bewegen in de richting van hun keuze

Mijn expertise

Mijn focus ligt op leiderschap en communicatie. Van 2010 tot 2014 begeleidde ik vooral groepen binnen de Vlaamse en Federale overheid, sinds 2014 ligt mijn werkgebied voornamelijk binnen de academische wereld. Ik verzorg workshops, teambegeleidingen en individuele coachings binnen verschillende geledingen (Professoren, Postdocs, mandaathouders, PhD-studenten, administratief & technisch personeel) in verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen:

Mijn expertise ligt in het begeleiden van mensen die gepassioneerd met hun job bezig zijn en zich daar in (dreigen te) vergalopperen:

  • Onderzoekers die om te groeien als wetenschapper hun groep moeten uitbouwen en zo in een people management rol terechtkomen waar ze zich niet steeds comfortabel in voelen;
  • Artsen, psychologen, therapeuten,… en ook dierenartsen,… die worstelen met het vinden van een gezonde balans tussen zorg voor anderen en zorg voor zichzelf;
  • Mensen in een management rol die zich ‘de spin in het web’ voelen die alle draden bij elkaar moet zien te houden

Inzichten vanuit natuurlijk paardengedrag en een ervaringsgerichte aanpak via het werken met de paarden zijn bijzonder helpend om mensen tot nieuwe inzichten en nieuwe gewoontes te brengen.

Rode draad in al mijn begeleidingen – en in mijn leven – is het Oplossingsgericht werken (Steve de Shazer & Insoo Kim Berg). De paarden leerden me de kern van deze waardevolle aanpak, waar ik me via opleidingen, workshops en conferenties in binnen- en buitenland continu in verdiep via het volgen en het geven van workshops en lezingen. Ik ben sinds 2016 actief lid van de SOL World Community en organiseer jaarlijks mee de internationale Solution Focus Summer Retreat.

In 2019 schreef ik mijn eerste boek vanuit een oplossingsgerichte focus, in het Engels (“Connective Clarity. When Horses Invite You to Take up Authentic, Solution Focused Leadership”) en in het Nederlands (“Verbindende Duidelijkheid. Als paarden je uitnodigen tot authentiek, oplossingsgericht leiderschap”).

Mijn verhaal

Al van kindsbeen af ben ik gepassioneerd door paarden, toch heb ik een hele weg afgelegd om uiteindelijk in contact te komen met wie paarden werkelijk zijn en wat ze ons voorleven. Een trektocht in de Pyreneeën (in 2002) was een sleutelmoment: in het daadwerkelijk samenleven met de paarden vond ik – eindelijk – wat ik intuïtief altijd al met hen in verband had gebracht: contact, samen, vertrouwen, authenticiteit, respect, helderheid, rust… De zoektocht naar waar ik dat dichter bij huis ook kon vinden, bracht me in Nederland bij Terra Natura, waar ik in 2004 bij Pieter Baalbergen de opleiding startte tot trainer/docent. Na Pieters overlijden in 2006 bleef ik een aantal jaren mee richting geven aan deze organisatie. Nu vaar ik met Equoia mijn eigen koers.

Ook al van jongs af aan was ik aangetrokken tot het werken met mensen. Het boeit me om dingen bij mensen in beweging te zetten. Dit kreeg eerst vorm in het leiden van een muziekensemble, daarna stond ik als licentiate Germaanse talen 14 jaar lang voor de klas. Ik evolueerde echter meer en meer richting training en coaching en daarmee vond ik helemaal mijn ding. In 2010 trok ik de schoolpoort achter me dicht en zette ik de stap naar zelfstandig trainer en coach.

De paarden spelen een steeds grotere rol in mijn trainingen en begeleidingen en dat verenigt mijn passie voor paarden met mijn passie voor het werken met mensen. In februari 2012 startten mijn intussen overleden man Kristiaan en ik hier in Balen met het uitbouwen van een centrum waar we mensen en paarden hun manier helpen vinden om hun kernkracht in te zetten. Van een boeiende hobby is het werken met paarden een verrijkende levensweg geworden die ik met veel passie bewandel.

 

Clowntje

Technisch gezien is hij een speelgoedje: een ‘wiebelclown’. Hij is ook het symbool van wat ik vanuit Equoia in mensen weer wakker wil maken:

  • Hij toont dat, als je contact hebt met je eigen kern, omstandigheden wel impact kunnen hebben, maar je voelt steeds de drang om weer te gaan staan en je weet (in plaats van hoopt) dat dat inderdaad zal gebeuren.
  • Zijn vrolijk ronddraaiende hoofdje geeft aan hoe belangrijk het is om in contact te zijn met de wereld rond je, een overzicht te hebben,  je 360° bewust te zijn van alles wat zich rondom jou afspeelt.
  • En hij toont ons hoe belangrijk het is de muziek in je leven, in jezelf te horen en met een brede glimlach van het Leven te blijven houden, wat er ook gebeurt.