Juist of fout? Of anders?

‘Juist’ en ‘fout’ ontstaan als je jouw perspectief als de werkelijkheid beschouwt. ‘Juist’ is dan wat overeenkomt met hoe jij het ziet, ‘fout’ is wat daarvan afwijkt. Dit leidt vaak tot communicatie tussen ladingen (van emoties, assumpties, interpretaties, oordelen, scenario’s), met irritatie en (open of verborgen) conflicten als gevolg.

Als je ‘juist of fout’ vervangt door ‘anders’ vanuit de mindset “Interessant!”, worden verschillen plots verrijkend. Alles wordt dan informatie, een eindeloos pallet aan mogelijkheden waarmee je kan co-creëren door keuzes te maken.

Hoe maak jij gebruik van de rijkdom van verschillen? In je team? In je organisatie? In je persoonlijke leven?

Regelmatig post ik een quote uit mijn boek “Verbindende Duidelijkheid. Als paarden je uitnodigen tot authentiek, oplossingsgericht leiderschap” (via www.verbindende-duidelijkheid.org en via Amazon) . Ik ben benieuwd te ontdekken wat jouw reflecties hierover zijn en tot welke acties je je geïnspireerd voelt… Doe je mee?

#VerbindendeDuidelijkheid #Oplossingsgericht #AuthentiekLeiderschap #paardenkracht #derijkdomvanverschillen #andersinplaatsvanjuistoffout