Het belang van checken & benoemen

Paarden zorgen steevast voor duidelijkheid, in elk aspect van hun communicatie. Mensen hebben daar bewuste acties voor nodig: CHECKEN en BENOEMEN. Checken (“Hoor ik je zeggen dat…?”) en benoemen (“Ik hoor wat twijfel in je antwoord.”) zijn noodzakelijke voorwaarden voor een goed begrip. Het zijn ook essentiële acties voor gesprekspartners die zelf verantwoordelijkheid nemen voor het geven en ontvangen van heldere boodschappen. Checken en benoemen zet ‘ladingen’ (oordelen, interpretaties, emoties, assumpties en scenarios) om in nuttige informatie die nodig is om af te kunnen stemmen op je gesprekspartner(s) en ladingloos te kunnen beïnvloeden. Dit maakt checken en benoemen oplossingsgerichte acties.

Wat doe jij als een boodschap die je ontvangt niet helemaal duidelijk voor je is? En als de boodschap die jij geeft anders wordt geïnterpreteerd dan dat jij ze bedoelde?

Hoe expliciet check jij wat duidelijkheid betreft? En hoe vaak breng je in je gesprekken beschrijvingen in van (non-)verbaal gedrag?

Regelmatig post ik een quote uit mijn boek “Connective Clarity. When Horses Invite You to Take up Authentic, Solution Focused Leadership” (verkrijgbaar via Amazon en via www.connective-clarity.org – vanaf eind september ook in het Nederlands) . Ik ben benieuwd te ontdekken wat jouw reflecties hierover zijn en tot welke acties je je geïnspireerd voelt… Doe je mee?

#VerbindendeDuidelijkheid #Oplossingsgericht #AuthentiekLeiderschap #paardenkracht #checkenenbenoemen