Over verhalen en boodschappen

Ik nodig je uit om een duidelijk onderscheid te maken tussen een verhaal vertellen en een boodschap brengen. Verhalen gaan meestal over het verleden of over de toekomst. Je kan niet teruggaan naar het verleden: je kan er niets meer aan veranderen en je kan niet meer checken wat toen de exacte realiteit was. Je kan ook het waarheidsgehalte van jouw toekomstbeeld niet voorspellen, je kan enkel verhalen vertellen over jouw verwachtingen. Jouw verleden en jouw toekomst worden gevormd door jouw verhalen.

In het werken met paarden word je niet van betekenis door een verhaal te vertellen, wat je dan nodig hebt, is een heldere boodschap.

Zou het niet helpend zijn als ook in jouw organisatie het onderscheid werd gemaakt tussen het vertellen van kleurrijke verhalen en het geven van heldere boodschappen? Kan je je voorstellen welk verschil dit zou maken?

Regelmatig post ik een quote uit mijn boek “Connective Clarity. When Horses Invite You to Take up Authentic, Solution Focused Leadership” (verkrijgbaar via Amazon en via www.connective-clarity.org – vanaf eind september ook in het Nederlands) . Ik ben benieuwd te ontdekken wat jouw reflecties hierover zijn en tot welke acties je je geïnspireerd voelt… Doe je mee?

#VerbindendeDuidelijkheid #Oplossingsgericht #AuthentiekLeiderschap #paardenkracht #onderscheidtussenboodschappenenverhalen